СИСТЕМА КІБЕР-ФІЗИЧНОГО СПОСТЕРЕЖЕННЯ ЯК ЧАСТИНА ІНТЕРНЕТУ ТРАНСПОРТНИХ ЗАСОБІВ (Computer systems and information technologies, 2024)
Інтеграція кіберфізичних систем спостереження (КФСС) у парадигму Інтернету транспортних засобів (IoV) представляє трансформаційний підхід до підвищення безпеки та ефективності транспортування. У цій статті розглядається дизайн, впровадження та застосування КФСС як частину екосистем IoV. Використовуючи досягнення в сенсорних технологіях, протоколах зв’язку та аналітиці даних, КФСС в рамках IoV дозволяє здійснювати моніторинг, аналіз і реагування на дорожні умови, інциденти та надзвичайні ситуації в реальному часі. Наше дослідження вивчає архітектуру та функціональні можливості КФСС, включаючи розгортання датчиків, об’єднання даних, виявлення аномалій та механізми підтримки прийняття рішень. Ми досліджуємо синергетичну взаємодію між платформами КФСС та IoV, сприяючи безперебійному обміну даними, співпраці та сумісності між автомобільними та інфраструктурними доменами. Крім того, ми обговорюємо потенційні застосування КФСС в управлінні дорожнім рухом, правоохоронній діяльності, реагуванні на надзвичайні ситуації та міському плануванні, підкреслюючи його роль у підвищенні безпеки транспортування, оптимізації розподілу ресурсів і запобіганню заторів і аварій.За допомогою емпіричних оцінок і тематичних досліджень ми демонструємо ефективність, масштабованість і вплив на суспільство інтеграції КФСС в екосистеми IoV. Це дослідження робить внесок у розвиток інтелектуальних транспортних систем і підкреслює трансформаційний потенціал КФСС в контексті IoV.
Keywords: кіберфізична система; інтернет транспортних засобів; інтелектуальні транспортні системи; периферійні обчислення