СУЧАСНІ ВІДНОВЛЮВАНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ ТА МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ЇХ ДЕФЕКТІВ (Computer systems and information technologies, 2024)
У статті представлено основні відновлювані джерела енергії (ВДЕ), зокрема сонячну, вітрову, гідроенергію, а також енергію біомаси та геотермальну енергію. Важливість цих джерел полягає в зменшенні залежності від викопного палива та скороченні викидів парникових газів. Проведено аналіз об’єктів ВДЕ та технології їх впровадження. Проаналізовано сучасний стан та перспективи розвитку відновлюваних джерел енергії в Україні та світі. У 2018 році Україна приєдналася до Міжнародне агентство з відновлюваних джерел енергії  IRENA (International Renewable Energy Agency) з метою розвитку ВДЕ. Ця організація заснована для підтримки використання усіх форм відновлюваних джерел енергії. Згідно даних агенства на кінець 2023 року відновлювані джерела енергії становили 43% світової встановленої потужності. Загальна кількість об’єктів відновлюваних джерел енергії збільшується щорічно, втім відновлювані джерела енергії становлять половину загальної потужності. У 2023 році відбулося найбільше зростання потужностей відновлюваної енергетики на сьогоднішній день (з додаванням 473 ГВт відновлюваної енергії) – збільшення запасів відновлюваної енергії на 13,9%. Відновлювані джерела енергії становлять рекордні 86% світового збільшення електроенергії, в основному завдяки значному зростанню сонячної та вітрової енергії. Крім того, у статті наголошується на важливості надійності та ефективності установок, що використовують відновлювані джерела енергії. Описано основні методи виявлення пошкоджень у системах відновлюваної енергетики. Для виявлення пошкоджень ВДЕ найчастіше використовуються методи виявлення, засновані на акустичній емісії, на основі ультразвуку, вібрації, термографії, машинного зору та на основі вимірювання деформації. Розвиток відновлюваних джерел енергії стимулює економічне зростання та створює нові робочі місця у виробництві, установці, обслуговуванні та управлінні енергетичними установками. Інвестиції в зелену енергетику сприяють розвитку технологій, підвищенню конкурентоспроможності та створенню інноваційних галузей економіки.
Keywords: відновлювані джерела енергії; методи виявлення пошкоджень; об’єкт ВДЕ; IRENA