ОГЛЯД МЕТОДІВ ТА ІНСТРУМЕНТІВ МОНІТОРИНГУ КОМПОНЕНТІВ ДОВКІЛЛЯ (Computer systems and information technologies, 2024)
Моніторинг компонентів довкілля є важливим процесом для визначення рівня забруднення та відслідковування змін у навколишньому середовищі, відіграє ключову роль у забезпеченні здоров'я та комфорту мешканців, а також у збереженні навколишнього середовища. Постійний моніторинг компонентів довкілля є ключовим для забезпечення здоров'я людей, охорони природи та зменшення негативного впливу на клімат та екосистеми, а також для досягнення сталого розвитку. Для боротьби з забрудненням навколишнього середовища необхідно впроваджувати ефективні заходи з обмеження викидів шкідливих речовин, використання екологічно чистих технологій та зелених рішень у всіх галузях господарства, а також збільшення обізнаності суспільства щодо проблеми забруднення навколишнього середовища.З аналізу розглянутих джерел було визначено закономірність, що інформаційні технології, які в основному застосовуються для моніторингу компонентів довкілля – це або технології Інтернету речей (IoT) із застосуванням сучасних давачів та компонентів для передачі даних, або технології штучного інтелекту, такі як комп’ютерний зір. Рідше прослідковуються такі засоби як використання роботів, БПЛА та цифрових двійників.Виходячи з критичного аналізу методів і засобів моніторингу компонентів довкілля, виникає необхідність в розробленні таких методів і засобів моніторингу компонентів довкілля, які б: виконували були дешевшими та універсальнішими, ніж наявні аналоги, але при цьому мали не меншу точність та швидкість; відстежували стан довкілля; виявляли джерела забруднення довкілля; попереджали про екологічні катастрофи; оцінювали стан природних ресурсів; підтримували прийняття екологічних рішень; виконували збір та аналіз різноманітних показників довкілля в режимі реального часу; здійснювали оцінку рівня якості та безпечності компонентів довкілля, яка дасть змогу негайно реагувати на зміни якості і швидко вживати необхідних заходів тощо, на що й будуть спрямовані подальші зусилля авторів.
Keywords: моніторинг компонентів довкілля; методи моніторингу компонентів довкілля; засоби моніторингу компонентів довкілля; Інтернет речей; технології штучного інтелекту