МЕТОДОЛОГІЯ РОЗРОБЛЕННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ БЕЗПЕКООРІЄНТОВАНОГО УПРАВЛІННЯ СОЦІО-ЕКОНОМІЧНИМИ СИСТЕМАМИ НА ОСНОВІ НЕЧІТКОЇ ЛОГІКИ (Computer systems and information technologies, 2024)
У сучасних умовах соціо-економічні системи стикаються з дедалі складнішими викликами, що пов’язані з високим рівнем невизначеності, ризиками та швидкими змінами зовнішнього середовища. Це обумовлює необхідність розроблення ефективних методів управління, які здатні забезпечити надійність і гнучкість прийняття рішень. Дослідження спрямоване на створення методології розроблення та застосування інформаційної технології безпекоорієнтованого управління, що базується на принципах нечіткої логіки. Нечітка логіка, заснована на теорії нечітких множин, розробленій Лотфі Заде, є потужним інструментом для роботи з неповними та нечіткими даними, що дозволяє моделювати складні системи та процеси, де традиційні підходи можуть бути неефективними.У роботі розглядаються особливості використання нечіткої логіки для створення моделей, які враховують можливі ризики та сприяють прийняттю обґрунтованих рішень навіть за умов обмеженої інформації. Запропонована методологія дозволяє інтегрувати різноманітні джерела даних, обробляти їх у реальному часі та надавати рекомендації щодо управління ризиками та забезпечення безпеки соціо-економічних систем. У дослідженні також описується структура технології, яка включає етапи збору даних, фазифікації, нечіткого висновку, дефазифікації та підтримки прийняття рішень. Системи, що базуються на нечіткій логіці, демонструють високу адаптивність, стійкість до змін і здатність працювати в умовах непередбачуваних змін.Результати дослідження підтверджують, що запропонована інформаційна технологія може бути застосована в різних галузях, таких як транспорт, охорона здоров’я та промисловість, для підвищення рівня безпеки та ефективності управлінських рішень. Використання запропонованої методології допомагає знижувати ризики, підвищувати якість управління та адаптивність до змін зовнішніх умов, що є ключовими вимогами у сучасному управлінні.
Keywords: безпекоорієнтоване управління; нечітка логіка; інформаційні технології; управлінські системи; невизначеність; адаптивність; соціо-економічні системи