ПОБУДОВА МАТЕМАТИЧНОЇ МОДЕЛІ ПОШУКУ ТАНЦЮВАЛЬНОЇ СТУДІЇ У ВИГЛЯДІ ЛОГІЧНОЇ МЕРЕЖІ ЗАСОБАМИ АЛГЕБРИ СКІНЧЕННИХ ПРЕДИКАТІВ (Computer systems and information technologies, 2024)
Статтю присвячено дослідженню та впровадженню методів та засобів алгебри скінченних предикатів для проведення системного аналізу предметної області на  прикладі формалізації задачі пошуку танцювальної студії за обраними параметрами. Зокрема, процес вибору студії залежить від ряду наступних параметрів: вид абонементу в залежності від кількості занять, груп, конкретного танцювального напрямку, від професійності викладача, місця розташування та віддаленності від певного виду транспорта, від ціни. Метою роботи є підвищення швидкодії обробки знань в задачі пошуку оптимального абонементу за рахунок розбиття вхідного багатомісцевого відношення на композицію бінарних. Методика грунтується на засобах та методах алгебри скінченних предикатів. Застосування декомпозиції предикатів у методі побудови логічних мереж забезпечує паралельну обробку знань і цим дозволяє підвищити швидкість обробки запиту, а формалізація засобами скінченних  предикатів дає універсальність опису будь-якої предметній області. Таким чином, складне багатомісцеве відношення було розбито на композицію бінарних відношень, що описуються мовою алгебри предикатів з урахуванням деталізованого аналізу предметної області та подальших декомпозицій. Науковою новизною являється побудована математична модель задачі пошуку танцювальної студії, яку подано предикатом, що залежить від десяти змінних. Цей предикат характеризується композицією тринадцяти бінарних предикатів, які в статті представлено дводольними графами та формулами відповідних предикатів. Предикат моделі є композицією усіх побудованих бінарних предикатів. Практична значимість обумовлюється побудованою на основі математичної моделі логічною мережею, що дозволяє від відношення «багато до багатьох» перейти до відношень «один до одного» та розпаралелити процес обробки інформації. Результатом роботи є побудована логічна мережа задачі пошуку оптимального абонементу танцювальної студії за певними вхідними параметрами та дозволяє розв’язувати задачі синтезу, аналізу та порівняння.
Keywords: алгебра скінченних предикатів; декомпозиція; логічна мережа; математична модель; бінарне відношення; танцювальна студія; предметна область