СИСТЕМА ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ ВИРОЩУВАННЯ УРОЖАЮ ЗА ДАНИМИ ДИСТАНЦІЙНОГО ЗОНДУВАННЯ (Computer systems and information technologies, 2024)
У  статті досліджується розробка інформаційної системи для підтримки прийняття рішень у сільському господарстві, особливо зосереджуючись на оптимізації виробництва сільськогосподарських культур. Ця система використовує потужність даних дистанційного зондування (RS), яка пропонує цінну інформацію про здоров’я врожаю та стан навколишнього середовища з висоти пташиного польоту. Аналізуючи ці дані, запропонована система надає фермерам інформацію, необхідну для прийняття обґрунтованого вибору протягом сільськогосподарського сезону, що зрештою призводить до підвищення врожайності та покращення управління ресурсами.Також розглянуто основні функції інформаційної системи. Детально описується процес отримання даних RS з різних платформ, таких як супутники Landsat, Sentinel-2 або PlanetScope. Тут обговорення наголошує на важливості вибору даних з відповідною просторовою та часовою роздільною здатністю для захоплення найбільш релевантних деталей для конкретних сільськогосподарських застосувань. Потім обговорюються методи попередньої обробки для обробки необроблених даних RS, окреслюються методи видалення шуму та помилок для забезпечення точності наступних аналізів. Далі в статті детально описується реалізація різних алгоритмів для аналізу даних. Ці алгоритми витягують значущі характеристики з попередньо оброблених даних RS, наприклад індекси рослинності, які дають уявлення про стан рослин і біомасу, або інші показники, які можуть виявити потенційний стрес урожаю через дефіцит поживних речовин або дефіцит води.
Keywords: дистанційне зондування; сільське господарство; прийняття рішень; інформаційна система; оптимізація; врожайність; управління ресурсами; спалах захворювань; стійкість