МОДЕЛІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ СИСТЕМИ КОМПЛЕКСНОГО ЕКО-ЕНЕРГО-ЕКОНОМІЧНОГО МОНІТОРИНГУ (Computer systems and information technologies, 2024)
У статті розглянуто розробку та впровадження системи підтримки прийняття рішень у веб-додаток комплексного еко-енерго-економічного моніторингу. Дослідження зосереджене на аналізі та розробці методів прийняття рішень, включаючи таблиці рішень, дерева рішень та експертні системи, що забезпечують ефективне та точне вирішення завдань у складних умовах. Таблиці рішень використовуються для систематизації аналізу можливих альтернатив і вибору оптимального варіанта на основі заданих критеріїв. Експерти можуть застосовувати критерії Вальда, Байєса-Лапласса, Севіджа або Гурвіца, які дозволяють оцінювати ризики, середньостатистичні показники, можливі втрати або комбінувати песимістичні та оптимістичні підходи. Дерева рішень забезпечують зручний спосіб моделювання послідовностей прийняття рішень і візуалізації сценаріїв розвитку подій. Цей метод дозволяє оцінити ризики, пов’язані з кожним варіантом, і сприяє прийняттю обґрунтованих рішень за рахунок аналізу всіх можливих шляхів розвитку ситуації. Експертна система розроблена для накопичення та використання знань у формі правил, що містять умови та дії. Інженери зі знань на основі досвіду експертів створюють базу знань, яка може бути використана для вирішення аналогічних завдань у майбутньому. Розроблена система підтримки прийняття рішень дозволяє експертам надсилати свої пропозиції аналітику, що детально вивчає отримані дані, оцінює альтернативи та формує програми заходів. Інтеграція методів таблиць рішень, дерев рішень та експертних систем в єдину платформу забезпечує високу швидкість, точність і зваженість прийняття рішень, що є ключовим для завдань моніторингу. Система має значну практичну цінність, адже забезпечує аналітиків інструментами для комплексного аналізу даних, оптимізації процесів і розробки стратегій дій. Її впровадження сприяє підвищенню ефективності управління, зокрема в галузях екології, енергетики та економіки, що є важливим для забезпечення сталого розвитку, покращення здоров’я та якості життя населення.
Keywords: система підтримки прийняття рішень; комплексний еко-енерго-економічний моніторинг; таблиця рішень; дерево рішень; експертна система; база знань; веб додаток