ВИКОРИСТАННЯ СМАРТ-КОНТРАКТІВ НА БЛОКЧЕЙНІ TON ДЛЯ РОЗРОБКИ ІННОВАЦІЙНИХ ОСВІТНІХ РІШЕНЬ (Computer systems and information technologies, 2025)
У сучасному світі технології блокчейн набирають популярності завдяки своїй здатності забезпечувати безпеку, прозорість і децентралізацію даних. Однією з найперспективніших платформ є The Open Network (TON), яка надає унікальні можливості для розробки смарт-контрактів. Ця стаття розглядає основні особливості блокчейну TON та його переваги в контексті автоматизації навчальних процесів. Cмарт-контракти, що реалізуються на платформі TON, можуть слугувати інструментом для оптимізації освітніх систем. Вони дозволяють автоматизувати процеси, пов'язані з підтвердженням знань, управлінням оцінками та навіть фінансами в освітніх установах. Наприклад, смарт-контракти можуть забезпечити автоматичне нарахування стипендій на основі оцінок студентів, а також контроль за виконанням навчальних планів. У статті також аналізуються переваги використання смарт-контрактів у навчальному процесі, такі як зменшення адміністративних витрат, підвищення прозорості та зменшення ризиків шахрайства. Окрім того, блокчейн технології надають можливість створення децентралізованих платформ для зберігання та обміну знаннями, що робить навчання більш доступним і ефективним. Особлива увага приділяється математичним аспектам, що забезпечують функціонування TON, а також механізмам шардінгу, які дозволяють платформі обробляти тисячі транзакцій на секунду. Ці технології можуть бути застосовані для створення освітніх додатків, що потребують високої пропускної здатності та швидкості обробки даних. Стаття містить формули, які ілюструють технічні характеристики блокчейну TON, і надає детальний аналіз його архітектури. Дослідження показує, що смарт-контракти на платформі TON мають потенціал для революціонізації навчальних процесів, надаючи нові інструменти для управління даними і забезпечення їхньої безпеки.
Keywords: блокчейн; смарт-контракти; децентралізація; TON