ІНФОРМАЦІЙНІ ТА ЛАЗЕРНІ ТЕХНОЛОГІЇ ДЛЯ ОЦІНКИ РІВНЯ РИЗИКІВ ВІД ШКІДЛИВИХ ВИКИДІВ ТЕХНОГЕННИХ ОБ'ЄКТІВ (Computer systems and information technologies, 2025)
Сучасний етап розвитку електроенергетики, хімічної, машинобудівної та поліграфічної промисловості характеризується використанням широкого спектру ресурсних компонентів - вугілля, нафти, газу, лакофарбових матеріалів, полімерів - які є екологічно агресивними. Інтенсивні режими виробництва, які диктуються ринком, призводять до різкого збільшення витрат ресурсів на енергоємні виробничі процеси, що викликає, в свою чергу, збільшення концентрації пилу та шкідливих газоподібних і рідких викидів в атмосферу і водне середовище, що призводить до зростання забруднення навколишнього середовища, стан якого не завжди можна оцінити в реальному часі через складність збору даних за допомогою стандартних методів.Обґрунтовано методи створення сенсорів для вимірювання концентрації пилу та викидів шкідливих речовин в атмосферне та водне середовище з використанням нових фізичних ефектів, які стали основою для розробки лазерних концентраторів забруднення повітря та води, оптогальванічних ефектів для створення інтегрованих сенсорів, які можуть бути поєднані з вимірювальними системами на основі іоноселективних сенсорів (OСМ 5M), що дає можливість підвищити рівень ефективності систем екологічної безпеки.Комплексне вирішення проблеми базується на створенні глобальних систем моніторингу довкілля на основі інформаційно-інтелектуальних технологій та розробці нових сенсорних моделей. Проблема моніторингу довкілля є актуальною вже понад століття, адже розвиток промислових технологій (залізниць, ткацтва) приніс не лише процвітання, але й забруднення довкілля. Рівень забруднення довкілля особливо зріс з розвитком теплових електростанцій та нафтохімічного комплексу, які стали агресивними забруднювачами. Цьому також сприяли військові дії Першої та Другої світових воєн. Атомна енергетика та реактивна авіація ще більше забруднили глобальне довкілля, а війна в Україні створила специфічний екологічний вплив (вибухи снарядів та ракет), руйнування енергетичних комплексів та нафтових терміналів.
Keywords: екосистема; атмосфера; пил; інформаційні технології; контроль; лазери; екологічна безпека; датчики