МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ В СИСТЕМІ РОЗУМНОГО БУДИНКУ (Computer systems and information technologies, 2020)
Розумний будинок (smart home) – це система управління основними процесами життєзабезпечення якневеликих систем (комерційні, офісні приміщення, квартири, котеджі), так і великих автоматизованих комплексів(торгові і промислові комплекси). Однією з важливих задач, на вирішення яких спрямована концепція сучасногорозумного будинку, є проблема енергоефективності і енергозбереження. Ефективний контроль опалення, вентиляції,системи кондиціонування повітря, більш ефективне використання традиційних приладів та впровадженняенергоефективного обладнання в будівлі мають важливе значення для забезпечення продуктивної, здорової табезпечної праці та життя, відіграють важливу роль у запобіганні втрат енергії, а також зменшують вплив нанавколишнє середовище. Крім того, підвищення ефективності управління споживанням енергії є єдиним підходомзабезпечення енергоефективності та енергозбереження багатьох існуючих будівель, які не можуть бути модернізованізгідно з вимогами сучасних будівельних технологій. В роботі представлено огляд сучасних методів і технологій,спрямованих на забезпечення енергоефективності та енергозбереження в системі розумного будинку.
Keywords: енергоефективність; енергозбереження; розумний будинок; Інтернет речей; автоматизація будівель