КОМП’ЮТЕРНИЙ МОНІТОРИНГ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ В АМБУЛАТОРНИХ УМОВАХ (Computer systems and information technologies, 2025)
В роботі представлено вимірювання звичайного 24-годинного пульсу і аналіз артеріального тиску анонімного пацієнта. Об’єктом вивчення в статті є комп’ютерна обробка амбулаторного моніторингу артеріального тиску.  Метою є математичне моделювання даних, як сума відносно плавних трендів і детрендованих флуктуацій. Завдання: розкладання первинного ряду двома незалежними методами, стійкість та спектральний аналіз зміщених флуктуацій, використовуючи теорему Вінера-Хінчина та доведення самоподібності таких флуктуацій. Використовуваними методами є: сингулярний аналіз спектру, експоненціальне згладжування моделювання та аналіз автокореляційних функцій. Отримані такі результати. Набір даних являє собою суму досить плавних трендів і детрендованих флуктуацій; тренди артеріального тиску мають певні нічні мінімуми; детрендовані флуктуації - це дробові гаусові шуми з показником Херста близько (0.80 ± 0.016), енергетичні спектри детрендованих флуктуацій були знайдені вперше. Наукова новизна отриманих результатів: 1) виміряний 24-годинний пульс і аналізи артеріального тиску розкладаються на досить плавні тренди і детрендовані флуктуації; 2) тренди дозволяють більш надійно оцінювати 24-годинні, нічні та добові середні значення артеріального тиску, які є головними індикаторами серії вимірювання та моніторингу артеріального тиску; 3) детрендовані коливання містять іншу цінну діагностичну інформацію, таку як короткочасна варіабельність артеріального тиску або показник персистенції. 4) флуктуаційний аналіз надає інформацію про спектри потужності серії моніторингу артеріального тиску та їх подібність до спектрів часткового шуму Гауса; 4) знання короткочасових змін артеріального тиску є основою для побудови інформативних графіків повторюваності для моніторингу артеріального тиску; 5) детрендовані флуктуації ідентифікуються як фракційний гаусовий шум, який є самоподібним стохастичним процесом.
Keywords: математичне моделювання; технології виконання обчислень; сингулярний аналіз спектру; флуктуаційний аналіз; стохастичний процес