КЛЮЧОВІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ІНФОРМАЦІЙНО-ВИМІРЮВАЛЬНИХ СИСТЕМ ДЛЯ ВИЗНАЧЕННЯ ЗАБРУДНЕННЯ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА (Computer systems and information technologies, 2025)
Інтенсифікація виробництва на підприємствах нафтохімічної, будівельної, промислової та енергетичної галузей, а також старіння обладнання на великих технологічних та енергетичних об'єктах призводять до збільшення викидів токсичних і пилових речовин у повітря, ґрунт і воду. В результаті кругообігу речовин в екосистемі ці хімічні сполуки потрапляють у ґрунт і воду, спричиняючи їх забруднення.Основним завданням екологічної експертизи є визначення ступеня ризику і безпеки промислової діяльності, організація програми експертної оцінки об'єктів промислового виробництва, встановлення відповідності об'єктів вимогам природоохоронного законодавства, експертиза якості природних ресурсів, формування балансу якісних критеріїв екологічної безпеки об'єктів і навколишнього середовища, оцінка негативного впливу виробничих і комунальних структур на навколишнє середовище, експертна оцінка програм впровадження нових технологій.Моніторинг повітря необхідний для виявлення впливу забруднюючих речовин та їх впливу на: корозію споруд, ерозію земельних ресурсів, вплив на здоров'я людини, вплив на флору та навколишнє середовище, забруднення води, забруднення продуктів харчування.                У статті висвітлено основні концепції побудови інформаційно-вимірювальних систем (лазерний концентрометр та оптико-гальванічні сенсори) для експрес-аналізу забруднення навколишнього середовища - повітря, води та ґрунту - в аварійних та екстремальних ситуаціях. Виявлення забруднення повітря та води здійснювалося навколо енергетичних об'єктів та різних промислових виробництв, які знаходяться під загрозою військового нападу. У статті описано розробку та побудову лазерної інформаційно-вимірювальної системи для вимірювання пилу в атмосфері та наведено результати дослідження хімічного забруднення водозабірних свердловин у різних галузях промисловості.
Keywords: датчик; інформаційно-вимірювальна система; моніторинг; навколишнє середовище; забруднення