ПІДХІД ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ ДО ІДЕНТИФІКАЦІЇ ПРИЙОМІВ ТА ОБ’ЄКТІВ ПРОПАГАНДИ З ВРАХУВАННЯМ ЕТИЧНИХ ТА ПРАВОВИХ АСПЕКТІВ (Computer systems and information technologies, 2025)
Стаття присвячена дослідженню етичних та правових аспектів застосування технологій штучного інтелекту (ШІ) для виявлення пропагандистських прийомів у текстовому контенті. У роботі розглядається багаторівневий підхід до виявлення у текстових даних ознак пропаганди, визначення типових риторичних технік впливу та встановлення зв’язків між ідентифікованими прийомами й об’єктами впливу.Обґрунтовано послідовне застосування нейромережевих моделей, яке забезпечує як точність класифікації, так і прозорість отриманих результатів за рахунок використання локальної інтерпретації результатів. Наведені результати експериментального дослідження на корпусі україномовних новинних повідомлень та інформаційних повідомлень з соціальних платформ. Запропонований підхід продемонстрував відповідність результатів передбачення оцінкам незалежних експертів, що підтверджує можливість його застосування в умовах обмеженого людського контролю.Особливу увагу приділено відповідність функціонування запропонованого підходу чинному нормативному регулюванню, включаючи вимоги щодо обмеження автоматизованого прийняття рішень, права користувача на пояснення, а також запобігання дискримінаційним ефектам на основі упереджених даних навчання. Розглянуто ризики, пов’язані з хибною класифікацією, потенційним впливом на свободу вираження поглядів, а також відповідальністю розробника у разі використання системи в автоматизованих рішеннях, що стосуються контентної модерації.Запропоновано інтеграції засобів пояснюваності як складової при нейромережевому аналізі, що дозволяє забезпечити дотримання принципів етичного ШІ. На основі отриманих результатів зроблено висновок, що розробка таких систем потребує одночасного врахування технічної ефективності, нормативно-правового супроводу та соціальної відповідальності, що є необхідною умовою їх безпечного впровадження у практику аналізу публічних комунікацій.
Keywords: штучний інтелект; етичні аспекти; правове регулювання; виявлення пропаганди; обробка природної мови; нейромережеві моделі; пояснюваність моделей; автоматизоване прийняття рішень; інформаційна безпека; контентна модерація