АНАЛІЗ СИСТЕМ КОНТРОЛЮ ПРОПУСКУ НА ОСНОВІ БІОМЕТРИЧНИХ ДАНИХ (Computer systems and information technologies, 2025)
У статті представлено розроблений метод та програмно-технічний засіб для організації системи контролю пропуску на основі біометричних даних. Запропонований метод включає етапи збору, попередньої обробки, зберігання та перевірки біометричних ознак, таких як відбитки пальців, зображення обличчя та сканування райдужної оболонки ока з метою ідентифікації та аутентифікації особи. Застосування біометричних характеристик дозволяє значно підвищити рівень захисту інформаційних систем, приміщень або інших ресурсів, доступ до яких має бути суворо обмежений. На відміну від традиційних систем безпеки, що базуються на використанні паролів чи ключових карток, запропоноване рішення мінімізує ризики компрометації облікових даних, передачі засобів доступу третім особам або втрати ідентифікаційних носіїв.Описаний програмно-технічний засіб забезпечує інтеграцію спеціалізованих біометричних сенсорів, системи обробки та зберігання даних, а також алгоритмів аутентифікації та прийняття рішень у режимі реального часу. Рішення орієнтоване на масштабоване впровадження в різних галузях — від підприємств та освітніх закладів до об'єктів критичної інфраструктури. Система дозволяє ефективно керувати потоком осіб, які мають право на доступ, автоматизувати процес перевірки, забезпечити протоколювання подій, а також інтеграцію з іншими системами безпеки. Особливу увагу приділено захисту біометричних даних відповідно до сучасних вимог з інформаційної безпеки та конфіденційності. Представлений підхід спрямований на забезпечення високої надійності, зручності використання та зменшення ймовірності несанкціонованого доступу, підвищуючи загальний рівень безпеки середовища.
Keywords: біометричний контроль доступу; біометричні дані; аутентифікація; система безпеки; програмно-технічний засіб; розпізнавання відбитків пальців; розпізнавання обличчя; сканування райдужної оболонки ока; захист ідентичності