ІНФОРМАЦІЙНО-ЛАЗЕРНА СИСТЕМА ДЛЯ ОЦІНКИ ШКІДЛИВИХ ТЕХНОГЕННИХ ВИКИДІВ (Computer systems and information technologies, 2025)
На сучасному етапі розвитку електроенергетики, хімічної, машинобудівної та поліграфічної галузей спостерігається широке використання ресурсів, що мають підвищену екологічну небезпеку — таких як вугілля, нафта, природний газ, лакофарбові речовини та полімерні матеріали. Висока інтенсивність виробничих процесів, зумовлена ринковими вимогами, призводить до значного зростання споживання енергетичних і матеріальних ресурсів. Це, своєю чергою, викликає збільшення концентрації пилу, токсичних газів і шкідливих рідин у повітрі та водному середовищі, що призводить до зростання рівня забруднення довкілля. Через складність оперативного збору екологічних даних із використанням традиційних засобів моніторингу, оцінити реальний стан навколишнього середовища стає дедалі складніше.У цьому контексті обґрунтовано підходи до створення сенсорних пристроїв, призначених для вимірювання рівнів забруднення повітря і — зокрема, концентрацій пилу та токсичних речовин. Розробки ґрунтуються на застосуванні нових фізичних принципів, що дозволило сконструювати лазерні концентратори забруднень, сенсори на основі оптогальванічного ефекту, а також системи, що поєднують іоноселективні сенсори типу OCM 5M з вимірювальними комплексами. Такі рішення сприяють підвищенню ефективності екологічного моніторингу та безпеки.Комплексне вирішення цієї проблеми передбачає створення глобальних систем екологічного моніторингу з використанням інформаційно-інтелектуальних технологій і впровадження новітніх сенсорних рішень. Питання екологічної безпеки залишається актуальним понад століття, оскільки технічний прогрес — від залізниць і текстильної промисловості до теплової енергетики та нафтохімії — супроводжується масштабним техногенним навантаженням. Особливо суттєво зросло забруднення довкілля внаслідок розвитку атомної енергетики, реактивної авіації, а також через наслідки Першої і Другої світових воєн. Останнім часом ситуацію ще більше ускладнила війна в Україні, яка спричинила додаткові екологічні загрози внаслідок вибухів, руйнування енергетичних об’єктів і знищення нафтотерміналів.
Keywords: екосистема; забруднення; пилепровід; інформаційні технології; вугілля; лазер; екологічна безпека; давачі