ВИКОРИСТАННЯ МЕТОДУ ГРАДАЦІЙНОЇ КОРЕКЦІЇ ДЛЯ ПОКРАЩЕННЯ ВІЗУАЛІЗАЦІЇ РЕЗУЛЬТАТІВ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ (Computer systems and information technologies, 2025)
Метою даної роботи є підвищення якості візуалізації результатів комп’ютерної томографії шляхом удосконалення методів цифрової обробки зображень, зокрема за рахунок використання методу градаційної корекції (МГК). Методика дослідження полягає у застосуванні алгоритмів автоматичного визначення оптимального діапазону яскравостей пікселів на зображенні томограми, що дозволяє зменшити вплив крайніх значень яскравості та підвищити контрастність структур, важливих для діагностики. Використання градаційної корекції здійснюється не у стандартному діапазоні 0–255, а із врахуванням статистичного розподілу яскравості та відсіканням неінформативних хвостових областей гістограми. Результати дослідження свідчать, що запропонований підхід забезпечує покращення візуальної чіткості меж органів і патологічних утворень без втрати діагностичної інформації, а також може бути інтегрований у системи автоматизованого аналізу медичних зображень. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні використання методу градаційної корекції для задач комп’ютерної томографії шляхом автоматизації вибору діапазону яскравостей. Практична значимість дослідження полягає у можливості підвищення ефективності візуального аналізу та комп’ютерної діагностики на етапах попередньої обробки медичних зображень, що сприяє покращенню точності виявлення патологій і зменшенню часу оцінки результатів.
Keywords: комп’ютерна томографія; метод градаційної корекції; обробка зображень; комп’ютерний зір; покращення контрасту; програмне забезпечення