ЕНТРОПІЙНО-КРИПТОГРАФІЧНИЙ ПІДХІД ПЕРЕДАЧІ СУПУТНИКОВИХ ДАНИХ В ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙНИХ МЕРЕЖАХ (Computer systems and information technologies, 2025)
З огляду на швидке зростання систем супутникового моніторингу та підвищення ризиків під час передачі багатоспектральних супутникових даних, питання створення сучасних криптографічних засобів захисту супутникових знімків стає надзвичайно важливим. У статті представлено новий підхід до захисту супутникових даних, який базується на використанні ентропії та нелінійних методів. Запропонований в роботі підхід поєднує генерацію ключів з високою ентропією, складні динамічні перетворення та адаптивне багаторівневе шифрування, доповнене етапом AES-256. Це дозволяє забезпечити надійний захист, конфіденційність і цілісність супутникових зображень  під час передачі через телекомунікаційні мережі, а також стійкість до сучасних криптоаналітичних атак. Ефективність методу підтверджена експериментами з різними типами зображень: було проведено оцінку ентропії зашифрованих даних, аналіз кореляції між сусідніми пікселями, перевірку стійкості до статистичних і частотних атак, а також тестування продуктивності на багатопотокових системах. Результати показали, що зашифровані зображення мають ентропію, близьку до максимальної, і майже нульову кореляцію між сусідніми пікселями, що свідчить про високу однорідність і надійність захисту. Дослідження часу виконання операцій шифрування виявило, що оптимальне прискорення досягається при використанні до чотирьох потоків, а для великих обсягів даних продуктивність залишається стабільною. Загалом, запропонований підхід забезпечує надійний захист супутникових знімків незалежно від їх розміру чи спектральних характеристик, що робить його перспективним для впровадження у сучасні телекомунікаційні системи.
Keywords: канали передачі даних; адаптивне шифрування; криптографічний захист