МЕТОД УДОСКОНАЛЕННЯ FMECA (XMECA)-ПРОЦЕДУР ОЦІНЮВАННЯ БЕЗПЕКИ З ВРАХУВАННЯМ КРИТИЧНОСТІ ПРИПУЩЕНЬ І ПОМИЛОК АНАЛІЗУ (Computer systems and information technologies, 2025)
Зростання складності, гетерогенності та ієрархічної організації критичних систем керування й контролю істотно ускладнює процеси оцінювання їхньої надійності та безпеки. У таких умовах широкого застосування набули напівформальні методи аналізу, серед яких одним із найбільш поширених є аналіз видів, наслідків і критичності відмов FMECA (Failure Modes, Effects and Criticality Analysis) та його численні модифікації XMECA. Попри практичну цінність і гнучкість, зазначені методи мають низку суттєвих обмежень, зокрема високу залежність результатів оцінювання від експертного досвіду, наявність застарілих або неявних припущень у процедурах аналізу, а також імовірність виникнення помилок під час формування та інтерпретації FMECA-таблиць.У статті запропоновано метод удосконалення FMECA (XMECA)-процедур оцінювання безпеки, що базується на явному врахуванні критичності припущень і помилок аналізу. Метод передбачає формалізацію структури FMECA-таблиці у вигляді множин компонентів, видів відмов, наслідків та показників критичності, а також введення множин припущень і потенційних помилок, які впливають на результати оцінювання. Для аналізу впливу таких факторів використовується ризик-орієнтований підхід із застосуванням нечіткої шкали оцінювання та багаторівневої експертної процедури, що враховує типи запитань і профілі практичного та теоретичного досвіду експертів.Запропонований підхід дозволяє обґрунтовано визначати необхідність модифікації як структури FMECA-таблиць, так і послідовності виконання процедур аналізу залежно від критичності виявлених припущень і помилок. Наведений приклад застосування методу демонструє його ефективність для зменшення ризиків переоцінювання або недооцінювання безпеки. Отримані результати свідчать про доцільність використання методу в задачах оцінювання надійності та безпеки критичних систем у різних галузях промисловості.
Keywords: оцінювання безпеки; припущення; критичність; FMECA; XMECA