ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА АНАЛІЗУ НАДІЙНОСТІ АВТОМОБІЛЯ ЗА ДАНИМИ АВТОСЕРВІСІВ (Computer systems and information technologies, 2021)
В країнах Європи та США зростає популярність незалежних організацій, які займаються перевірками, тестуванням, інспекціями та консультаціями, пов'язані зі станом або цінністю автомобіля. Вони надають статистику поломок, результати тестувань, допомагають оцінити транспортний засіб або вартість збитків. Їх послугами користуються як автовиробники, так і страхові компанії та власники авто. В Україні подібних послуг поки що не надається, всі звертають увагу на статистику з інших країн, яка є не зовсім актуальною, тому було вирішено розробити власну систему з аналізу надійності автомобіля.У статті описується інформаційна система аналізу надійності транспортних засобів. Аналіз оцінки надійності автомобілів включає застосування методів статистичного моделювання і аналізу.Метою роботи є розробка інформаційної системи аналізу надійності автомобіля за даними автомобільних сервісів, збереження статистичних даних щодо обслуговування автомобілів, формування щорічних рейтингів надійності автомобілів. Інформаційна система аналізу надійності автомобіля – реалізує функціонал необхідний для формування рейтингу надійності автомобілів за різними віковими категоріями: 2-3 роки, 4-5, 6-7, 8-9 та 10-11 років. Рейтинги надійності можуть обновлятися раз на місяць, квартал або рік. Система реалізована на основі системи бронювання послуг автосервісу.Предметом дослідження є алгоритми та методи реалізації системи аналізу надійності автомобіля. Суть даного підходу полягає в аналізі замовлених послуг в автомобільних сервісах на території України. Аналіз застосовується в програмному продукті, де формуються рейтинги надійності автомобіля та звіти середньої вартості послуг обслуговування.Для реалізації було використано: мову розмітки гіпертекстових документів HTML5; каскадні таблиці стилів CSS3; препроцесор SCSS; мову програмування РНР; фреймворк Laravel; середовище керування базами даних MySQL; пакет OpenServer; редактор коду Visual Studio Code; хостинг DigitalOcean.Результати показують, що цей підхід може бути корисний для користувачів, офіційних дилерів, виробників автомобілів чи страхових компаній.
Keywords: рейтинг; автосервіс; відмова; надійність; автомобіль