КІБЕРФІЗИЧНА МОДЕЛЬ ТА ТЕХНОЛОГІЇ IOT ДЛЯ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОЇ СИСТЕМИ ІНФОРМАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ АГРОПРОМИСЛОВОГО ВИРОБНИЦТВА (Computer systems and information technologies, 2021)
Ринок систем, які забезпечують всі необхідні показники для підтримки життєдіяльності рослин, тільки починає стрімко розвиватись. З кожним роком на світовому ринку з’являється все більше різних систем, які спрямовані на роботу в середовищі рослин. Більшість таких систем є автоматизованими. На даний момент не існує уніфікованої системи для забезпечення життєдіяльності рослин яка могла б бути не тільки автоматизованою, але ще й працювала в рамках ІоТ, що дозволило б додати інтелектуальну складову. В роботі представлена інформаційна система для забезпечення підтримки життєдіяльності рослин. Основна структура системи описана в інформаційній моделі. Модель відображає 4 шари які необхідні для побудови систем такого типу. Ці всі шари відображають саму систему як кіберфізичну систему. Шар, що описує фізичні процеси, слугує фізичним простором в даній КФС. Кібер простір описаний за допомогою 3 інших шарів і визначає потоки інформації які є необхідними для систем такого типу. Для перевірки роботи розробленої системи створено прототип. Прототип чітко відображає всі інформаційні потоки  і доводить, що розроблена інформаційна система є працездатною.
Keywords: інтернет речей; агрокультури; рослини; інформаційна система; кіберфізична система; інформаційна модель; розумна система