МЕТОД ВИБОРУ СЕРЕДОВИЩА ПРОГРАМУВАННЯ ДЛЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ (Computer systems and information technologies, 2021)
Наразі перед будь-якою компанією, що займається розробленням програмного забезпечення (ПЗ), постає задача вибору середовища програмування. Очевидно, що цей вибір зводиться до багатокритеріальної задачі і далеко не очевидний. Багатокритеріальність вибору середовища програмування полягає у тому, що кожне існуюче середовище програмування слід оцінювати не за одним критерієм, а за сукупністю багатьох показників (критеріїв), що розглядаються одночасно. У статті дістала подальшого розвитку математична модель середовища програмування, яка дає можливість оцінитисередовище програмування для ПЗ більш точно, з врахуванням всіх його складових частин, а також дає можливість побудувати критерії та продукційні правила вибору середовища програмування для ПЗ, які підтримуватимуть організацію у виборі середовища програмування для програмного забезпечення. У даній статті показано приклад застосування методу аналізу ієрархій для побудови ієрархії середовищпрограмування, яка надає підтримку вибору оптимального середовища програмування для системного програмного забезпечення відповідно до вимог розробника та користувача. В результаті застосування методу аналізу ієрархій було побудовано ієрархію середовищ програмування длярозроблення ПЗ, яка буде корисною для побудови критеріїв та продукційних правил вибору середовища програмування для ПЗ. Побудована ієрархія має наступний вигляд: 1) Microsoft Visual Studio (33,1%); 2) Eclipse (19,6%); 3) PhpStorm (19,2%); 4) Netbeans (17,2%); 5) PyCharm (11%). Аналіз ієрархії дає можливість визначити, що найкращим для ПЗ є середовище Microsoft Visual Studio, але ціна такого середовища є доволі високою. Наступними і практично рівними за технічними можливостями є середовища Eclipse, PhpStorm, Netbeans, PyCharm. Перспективним напрямком подальших досліджень є проектування та реалізація системи підтримки прийняття рішень для вибору середовища програмування ПЗ на основі запропонованої концепції використання методу аналізу ієрархії.
Keywords: програмне забезпечення, середовище програмування, метод аналізу ієрархії