МЕТОДИ ТА МОДЕЛІ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ В УМОВАХ НЕВИЗНАЧЕНОСТІ (Computer systems and information technologies, 2022)
Розглянуто задачу прийняття управлінських рішень в умовах невизначеності із застосуванням класичних критеріїв оцінки альтернатив з множини можливих варіантів прийняття рішень. Розглянуто модель прийняття рішень в умовах невизначеності, яка базується на теоретико-ігровій концепції, коли невизначеність ситуації обумовлена об'єктивними обставинами, які невідомі або носять випадковий характер. Формалізовано процес прийняття оптимальних рішень щодо умов коректування обсягів використання виробничих запасів. Розглянуто поняття та складові інформаційної ситуації. Розглянуто класифікатор інформаційних ситуацій, пов’язаних з невизначеністю середовища та класичні критерії, які можна застосувати у процесі прийняття рішень. Визначено функцію ризику при здійсненні певної стратегії. Знайдено величину ризику для певної інформаційної ситуації і зафіксованого стану середовища. Визначено, що ризик знаходиться як різниця розв’язку при наявності точних даних щодо стану середовища та результату, який може бути досягнутим, коли дані щодо стану середовища не визначені. Наведено приклад формування тримісячного плану використання виробничих запасів з врахуванням альтернативних стратегій формування виробничих запасів. Розроблено алгоритм  корегування плану використання виробничих запасів підприємства. Визначено ефективну виробничу стратегію на наступний часовий період стратегічного управління виробничими запасами підприємства відповідно до алгоритму. Сформовано матрицю оцінок інформаційної ситуації, яка розглядається. Відповідно до оцінок здійснено вибір альтернативи. Застосовуючи метод голосування, знайдено оптимальну стратегію та величину ризику. Зроблено висновок про недостатність використання одного класичного критерію для раціонального вибору управлінського рішення в умовах невизначеності.
Keywords: модель, невизначеність, критерії, прийняття рішення, інформаційна ситуація.