ТЕСТУВАННЯ ДОСТУПНОСТІ WEB-ДОДАТКІВ: TESTING THE ACCESSIBILITY (Computer systems and information technologies, 2022)
Права людей з обмеженими можливостями, з урахуванням невпинного зростання цифрової інформації та онлайн-послуг, повинні захищатися щодо веб-доступності. І якщо на законодавчому рівні в країнах ЄС цей процес вирішено, то на практиці існує ще низка проблем. В даній статті було розглянуто законодавчі документи, які захищають права людей з обмеженими можливостями щодо веб-доступності, здійснено дослідження науково-практичної літератури, публікацій та інтернет-видань з вказаної проблематики та з’ясовано, що питання доступності програмного забезпечення  потребує ґрунтовного аналізу та систематизації, а також є необхідність у вдосконаленні стандартів тестування доступності. Було здійснено ґрунтовний аналіз стандартів з питань доступності, проведено дослідження та систематизація існуючих підходів тестування доступності веб-додатків  в залежності від особливих потреб користувача,  а також розроблено чек-ліст тестування доступності веб-додатку.
Keywords: тестування доступності; інклюзивний дизайн; доступність; web-додатки