ПІДХІД ТА МЕТОД ОЦІНЮВАННЯ УЗАГАЛЬНЕНОГО ПОКАЗНИКА НАДІЙНОСТІ КОМП’ЮТЕРНИХ СИСТЕМ (Computer systems and information technologies, 2022)
Дослідження  надійності комп’ютерних систем є важливим на всіх етапах їх життєвого циклу. Такі дослідження проводяться з метою забезпечення необхідного рівня надійності при розробці, забезпечення рівня надійності у період експлуатації та оцінювання надійного функціонування у процесі модернізації таких систем. Дослідження надійності здійснюється на основі показників, що отримуються в процесі моделювання.В роботі розглянуто основні моделі надійності, що знайшли своє практичне використання: структурно-логічні схеми, дерева відмов та марківські процеси, а також визначено основні показники, що їх характеризують. Оскільки наведені  методики розрахунку не враховують фактори, що впливають на загальну надійність комп’ютерних систем, а саме надійність програмного забезпечення та баз даних, людського фактору, в статті запропоновано підхід та метод оцінювання узагальненого показника надійності комп’ютерних систем.
Keywords: комп’ютерна система; надійність; моделі надійності; показники надійності; ймовірність безвідмовної роботи; коефіцієнт готовності