МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ СТАРІННЯ ТА ОМОЛОДЖЕННЯ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЛЯ ОПЕРАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ANDROID З УРАХУВАННЯМ РІЗНИХ РІВНІВ СТАРІННЯ ТА ТИПІВ ПРОЦЕДУРИ ОМОЛОДЖЕННЯ (Computer systems and information technologies, 2022)
Явище старіння програмного забезпечення негативно впливає на його надійність і продуктивність, що позначається на погіршенні користувацького досвіду. В свою чергу, мобільні пристрої є особливо вразливі до явища старіння та вимагають високого рівня якості програмного забезпечення, тому важливим завданням є розроблення засобів для протидії старінню в мобільних пристроях. В даній роботі запропоновано комплексну модель на основі ланцюга Маркова з неперервним часом, яка об’єднує розширену модель старіння і омолодження програмного забезпечення з урахуванням різних рівнів старіння та модель активності використання мобільного пристрою користувачем. Побудовано граф станів та переходів, що описує розширену модель старіння та омолодження без урахування моделі активності використання мобільного пристрою користувачем, та з її урахуванням. На основі графу станів написано систему диференційних рівнянь Колмогорова–Чепмена. Описано набір тестових симуляцій для проведення експериментальних обчислень моделі та аналізу результатів. Обчислено систему диференційних рівнянь для кожної симуляції з допомогою методу Рунге-Кутти 4-го порядку. Аналіз симуляцій із відновленням після відмови старіння та без відновлення дозволив сформулювати основні завдання процедури омолодження в запропонованій моделі для покращення користувацького досвіду. Аналіз різних стратегій планування омолодження вказує, що найефективнішим підходом є планування омолодження в стані «Aging», коли в пристрої вже спостерігається старіння, але це ще не стан з високою імовірністю відмови старіння. Аналіз симуляцій із «warm» та «cold» омолодженням показує, що цей чинник впливає на результати обчислення моделі, а застосування того чи іншого підходу залежить від умов старіння та активності використання мобільного пристрою. Розроблена модель на основі ланцюга Маркова може бути застосована для прогнозування оптимального часу виконання процедури омолодження. Крім того, модель дозволяє враховувати як cold омолодження, так і warm омолодження. Необхідні подальші дослідження розробленої моделі старіння та омолодження для реальних даних і умов старіння.
Keywords: старіння програмного забезпечення; омолодження програмного забезпечення; ланцюг Маркова; операційна система Android