ІНФОРМАЦІЙНА СИСТЕМА ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ГРОМАДСЬКИХ МІСЦЬ ТА ЗАКЛАДІВ З МОЖЛИВОСТЯМИ ДЛЯ ІНКЛЮЗИВНОГО ДОСТУПУ ТА ПРОКЛАДАННЯ ОПТИМАЛЬНИХ МАРШРУТІВ ДО НИХ (Computer systems and information technologies, 2022)
Питання інклюзивного доступу завжди було важливим та актуальним. Проте саме за останнє десятиріччя це питання почали активно розглядати як у Європі, так і в Україні. Одним із популярних засобів забезпечення інклюзивного доступу в межах міста є інформаційні системи, дружні до людей з обмеженими можливостями. Теоретичним підґрунтям таких систем є концепція розумного міста, що набула активного розвитку віднедавна. Вона містить принципи доступності публічних місць, закладів та установ для людей з особливими потребами. У статті проаналізовано відомі на цю мить алгоритми побудови оптимальних маршрутів, а також наявні інформаційні сервіси та мобільні застосунки, які розв’язують задачу візуалізації громадських місць та установ із можливостями інклюзивного доступу та прокладання оптимальних маршрутів до них.Ключові слова: інклюзивний доступ, оптимальна маршрутизація, алгоритми пошуку найкоротшого шляху.