ІНФОРМАЦІЙНА ТЕХНОЛОГІЯ ІДЕНТИФІКАЦІЇ ЗМІН ЕМОЦІЙНОГО СТАНУ ЛЮДИНИ ЗА МІМІЧНИМИ ПРОЯВАМИ ДЛЯ СИСТЕМ, ЩО ВІДПОВІДАЮТЬ ВИМОГАМ БЕЗПЕКИ (Computer systems and information technologies, 2022)
Емоційні прояви на сьогодні відіграють значну роль у міжособистісному спілкуванні та взаємодії між людьми в будь-якій галузі людської діяльності. Зокрема, вкрай актуальними є системи інформаційної безпеки для візуального спостереження, які спрямовані на розпізнавання змін емоційних станів за мімічними проявами на обличчі людини. Для розв’язання проблеми розпізнавання емоцій для систем візуального спостереження, що відповідають вимогам безпеки, у цій роботі запропонованого інформаційну технологію ідентифікації змін емоційного стану людини за мімічними проявами для розпізнавання емоцій без використання спеціалізованого обладнання (для камер відеоспостереження з низькою роздільною здатністю). У роботі запропоновано інформаційну технологію для визначення ділянок обличчя, які відтворюють емоційний стан людського обличчя. Вхідними даними запропонованої інформаційної технології є набір відеороликів з виявленими обличчями з відтвореними на них первинними емоційними станами. Спочатку проводиться нормування граней зображень для їхнього порівняння в одній площині. Нормалізування виконано через центрування зони обличчя і стандартизації відстані між очима. На основі аналізу точкових ознак, що рухаються в наборі вхідних зображень, виділено інформаційні точки (тобто ті точки, рух яких в емоційному вираженні людини є найбільш значущим). Далі визначено ділянки обличчя (з різними порогами зміщення), зміни яких формують візуальне сприйняття емоцій. Для кожного обраного регіону формується набір можливих станів. На завершальному етапі експериментально досліджено поведінку точкових особливостей людини при прояві конкретних емоцій та виділено якісні показники цих емоцій. За результатами експериментальних тестувань визначено вагові коефіцієнти, на основі якого побудовано лінійний класифікатор для ідентифікації змін емоційних станів.
Keywords: інформаційна технологія; розпізнавання емоційних станів; виявлення ознак мімічних проявів; геометричні ознаки; спостереження за безпекою; гіперплощинна класифікація