МЕТОДИ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДМОВОСТІЙКОСТІ, ЖИВУЧОСТІ ТА ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В УМОВАХ ВПЛИВІВ ЗЛОВМИСНОГО ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ (Computer systems and information technologies, 2022)
В роботі досліджено забезпечення відмовостійкості, живучості та захисту інформації ІТ щодо впливу зловмисного програмного забезпечення та компютерних атак. Окремо представлено кожен метод його кроками. Досліджено стани апаратно-програмних засобів, на яких реалізовані методи імпентовано у відповідні системи. Спільні стани виокремлено і на основі них та разом з кроками методів здійснено синтез методу забезпечення відмовостійкості, живучості та захисту інформації ІТ. В ньому поєднано розроблені три методи. Цей метод представлено чотирма узагальненими кроками. Всі представлення моделей здійснені графами з ваговими вершинами, в яких задано або стани або кроки методів. Таке представлення надало змогу поєднати спільні вершини.Окремі методи забезпечення відмовостійкості, живучості та захисту інформації ІТ в умовах впливів зловмисного прогармного забезпечення було порівняно з одним інтегрованим методом. Проведені експериментальні дослідження підтверджують ефективність як запропонованого рішення щодо забезпечення забезпечення відмовостійкості, живучості та захисту інформації ІТ так і ефективність методу, в якому поєднано забезпечення відмовостійкості, живучості та захисту інформації ІТ.
Keywords: ефективність, метод, відмовостійкість, живучість, захист інформації, апаратно-програмні засоби, інформаційні технології, зловмисне програмне забезпечення