БАЗА ДАНИХ ІМУНОІГСТОХІМІЧНИХ ЗОБРАЖЕНЬ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ (Computer systems and information technologies, 2022)
Рак молочної залози є найпоширенішою патологією у жінок. Рівень смертності від раку молочної залози середжінок залишається великим. Ефективними напрямами продовження життя людей є рання діагностика та індивідуальнатерапія. Основними методами діагностування є цитологічне, гістологічне та імуногістохімічне дослідження. Цитологічнийметод дозволяє оцінити якісні та кількісні зміни клітин, а також виявити поза- і внутрішньоклітинні включення імікроорганізми. Гістологічний метод дозволяє досліджувати зміни розташування груп клітин певної тканини.Імуногістохімічний метод базується на використанні біомаркерів. Імуногістохімічні зображення є результатомімуногістохімічного дослідження. Метою роботи є розроблення бази даних імуногістологічних зображень раку молочноїзалози. При розроблені бази даних використана методологія проектування баз даних, яка включає інфологічне, даталогічнета фізичне проектування. Наукова новизна полягає у використанні об’єктно-орієнтованого підходу для проектування базиданих імуногітохімічних зображень. Практичне значення роботи полягає у розробленні всіх етапів проектування бази даних.В результаті розроблено інфологічну модель, даталогічну модель та UML діаграму бази даних. Для практичної реалізаціїсерверної частини бази даних можуть бути використані операційні системи типу Windows/Linux/MacOS, сервером бази данихє Mysql. Розроблена база даних раку молочної залози містить понад 500 зображень для чотирьох діагнозів. Роздільназдатність зображень є 4096 x 3286 pixels. Для кожного зображення приведені дві ознаки : відносна площа та рівеньясравості. Розроблена база даних HI&IHCIDB має середній обсяг, велику роздільну здатність та кількісні ознаки описуімуногістохімічних зображень.
Keywords: імуногістохімічні зображення, база даних, інфологічна модель, даталогічна модель, рак молочної залози