ОЦІНКА ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ФУНКЦІУНУВАННЯ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ КІБЕРЗАХИСТОМ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ (Computer systems and information technologies, 2022)
Підтвердженням складності проблеми кібербезпеки є досить швидке зростання кількості порушень інформаційної безпеки та витрат на загрози кібербезпеки, у поєднанні з ростом середнього збитку від кожного із порушень. Тому необхідно сформувати вимоги до системи кіберзахисту, яка б могла надавати більше можливостей у виборі методів в управлінні захистом автоматизованих інформаційних систем.Завдання визначення оптимальних показників якості систем управління захистом інформаційних ресурсів автоматизованих систем є однією з найважливіших проблем проектування комплексних систем захисту інформації. Це зумовлено складністю подібних систем, наявністю безлічі варійованих параметрів, складністю обчислення показників якості. Крім того, визначувані показники якості повинні не лише забезпечувати оптимальність цільової функції, але і стійкість функціонування системи захисту в широкому діапазоні зовнішніх несприятливих впливів. Проблема полягає в тому, що існуючі методи обчислення ІКО не враховують помилки визначення показників якості, а також векторний характер цих показників.Метою даної роботи є рішення завдань (розробка алгоритмів), що становлять проблему оптимізації стійких систем управління захистом при використанні векторних цільових функцій. На основі моделі уявлення системи управління захистом інформаційних ресурсів у вигляді системи автоматичного управління, запропоновано спосіб формування інтегральних квадратичних оцінок (ІКО) помилки управління, що враховує вагові коефіцієнти оцінок за бажаним часом встановлення і стандартні передавальні функції. Крім того, розроблені алгоритми обчислення ІКО за модифікованою формулою Каца і методом Острьома для систем управління довільного порядку, включаючи векторне уявлення цільової функції системи захисту. Запропонована векторна штрафна функція і розроблений алгоритм її обчислення для відображення ступеня порушення умов стійкості параметрів системи захисту за критерієм Рауса-Гурвиця.
Keywords: інтегральні квадратичні оцінки (IКО) помилки управління; системи управління довільного порядку; векторні цільові функції; алгоритм розрахунку векторної штрафної функції; інтегровані системи захисту інформації