ПІДСИСТЕМА ЗБОРУ, ЗБЕРІГАННЯ ТА ВІЗУАЛІЗАЦІЇ ОПЕРАТИВНИХ ДАНИХ СИСТЕМИ ПІДТРИМКИ ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ МІКРОГІД (Computer systems and information technologies, 2022)
У статті визначено, що впровадження до енергосистем різного роду відновлюваних джерел енергії перетворюють їх на складні кібертехнічні системами, які потребують інтегрованого інтелектуального управління. Зростання складності процесів взаємодії у таких технічних енергетичних системах підвищує складність процесу управління ними. Особливо збільшується складність управління, коли така енергетична система експлуатується як мікрогрід, оскільки вона у цьому випадку має певну автономію у функціонуванні, і досягти ефективного управління нею можливо лише, якщо особа, яка приймає рішення буде мати якісну інформаційну підтримку, та мати змогу повністю відслідковувати всі інформаційні потоки. Для забезпечення ефективного функціонування мікрогрід необхідно збирати та використовувати у процесі аналізу дані про поточний стан енергосистеми, про параметри оточуючого середовища. Процес моніторингу необхідно виконувати у реальному часі. Це дозволяє відслідковувати різного роду зміни, та вчасно на них реагувати, змінюючи параметри мікрогрід. Складність збору даних полягає у тому, що дані надходять з різних джерел та у різні часові інтервали. Для забезпечення процесу збору даних запропоновано функціональну та математичну модель, які описують процес попередньої обробки великого обсягу зібраних даних, їх верифікацію та зберігання. Обмін даними та їх зберігання для процесу моніторингу забезпечується оперативною базою даних, логічна схема, якої також запропонована у цій статті. Для успішного формування рішення великий обсяг контрольованих даних та результати прогнозування виробництва та споживання електричної енергії запропоновано реалізувати як підсистему візуалізації. Саме поєднання оперативного моніторингу поточного стану енергосистеми з рішеннями інтелектуальних служб системи підтримки прийняття рішень через оперативну базу даних надають особі, що приймає рішення, у зручній візуалізованій формі інформацію про поточний стан системи та оптимальну конфігурацію планування ресурсів і план використання, який орієнтується на підвищення рівня електричних послуг.
Keywords: відновлювальні джерела енергії; мікрогрід; інформаційна підтримка; моніторинг; база даних; візуалізація