ДОСЛІДЖЕННЯ МЕТОДІВ ТА ЗАСОБІВ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ НАДІЙНОСТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ КОМПЮТЕРНОЇ СИСТЕМИ ГОЛОСОВОГО КЕРУВАННЯ АВТОМОБІЛЕМ (Computer systems and information technologies, 2022)
В роботі досліджено методи та засоби захисту забезпечення надійності в сучасних спеціалізованих комп’ютерних системах голосового керування автомобілем. Проведена оцінка характеристик та властивостей системи. Розглянуто основні принципи роботи та різні можливості конструкцій голосового керування автомобілем. Показано моделі і методи виявлення небезпек, і визначено недоліки та вразливості автомобільних систем «Android Auto» та «Apple CarPlay» щодо впливу зловмисного програмного забезпечення на основі сучасних способів кібератак. Показано підготовку для здійснення кібератаки ультразвуковими та світловими командами на системи голосового керування автомобілем. Запропоновано методи та засоби для підвищення ступеня захисту системи голосової аутинтефікації спеціалізованих комп’ютерних систем «Android Auto» та «Apple CarPlay». Окремо представлено кожний метод його кроками. Для реалізації вирішення даної проблеми було створено та розроблено апаратно-програмний продукт додаткової біометричної автомобільної системи аутентифікації користувача. Система була створена для забезпечення надійності від кібератак на систему голосового керування. Проведені експериментальні дослідження підтверджують ефективність системи біометричної аутентифікації як запропонованого рішення щодо забезпечення додаткового методу захисту.Ключові слова: системи голосового керування, метод, захист, ультразвукові атакиThe methods and means of protection of reliability in modern specialized computer systems of voice control of the car are investigated in the work. The evaluation of the characteristics and properties of the system is carried out. The basic principles of work and various possibilities of constructions of voice control of the car are considered. Models and methods of hazard detection are shown, and the shortcomings and vulnerabilities of Android Auto and Apple CarPlay car systems to the impact of malicious software based on modern methods of cyber attacks are identified. Preparation for cyber-attack by ultrasonic and light commands on car voice control systems is shown. Methods and means to increase the level of protection of the voice authentication system of specialized computer systems "Android Auto" and "Apple CarPlay" are proposed. Each method is presented separately by its steps.To implement the solution to this problem, a hardware and software product of an additional biometric automotive user authentication system was created and developed. The system was created to ensure the reliability of cyber attacks on the voice control system.Experimental studies confirm the effectiveness of the biometric authentication system as a proposed solution to provide an additional method of protection.
Keywords: системи голосового керування; метод; захист; ультразвукові атаки