ОНТОЛОГІЧНИЙ АНАЛІЗ ПРИДАТНОСТІ ЗАЛІЗНИЧНИХ КОЛІЙ ДЛЯ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИСОКОШВИДКОГО РУХУ ПОЇЗДІВ (Computer systems and information technologies, 2022)
Високошвидкісні залізниці розвиваються високими темпами у світі та, зокрема, Європі та є перспективними на території України. Мета роботи – перевірка узгодженості характеристик існуючих залізничних колій із нормативним забезпеченням високошвидкісного залізничного транспорту онтологічними засобами. Онтологія розроблена у програмних середовищах Protégé та MRcube у профілі OWL DL з використанням методології Extreme. Підготовка екземплярів онтології виконана автоматизованим чином на основі семантичного анотування текстів та таблиць у OpenRefine та INCEpTION. Витягування даних виконується в Tabula для табличних джерел даних, і FineReader – для креслень. Розробка онтологічного забезпечення виконана згідно з моделлю багаторівневої конкретизації з розмежуванням модулів даних та правил. Онтологія джерел заснована на моделі табличного представлення знань. Експериментально підтверджено придатність запропонованого підходу на прикладі ділянок залізниці «Маріуполь Порт-Волноваха» України, «Plovdiv-Burgas» Болгарії та «Coswig-ESig G» Німеччини та відповідного нормативного забезпечення. Онтологія може бути використана і для звичайних залізниць (наприклад, 160 км/год), і також в подальшому інтегрована з поїзною моделлю. Здійснено оцінку онтології експертом у предметній галузі та засобами OntOlogy Pitfall Scanner. Наукова новизна роботи полягає в інтеграції різнорідних джерел опису залізничної інфраструктури онтологічними засобами. Виконано семантичне анотування та формалізація залізничного нормативного забезпечення. Удосконалено процеси витягування та перевірки даних на залізничному транспорті. Практична значимість роботи полягає у можливості підвищення безпеки руху поїздів шляхом перевірки придатності залізничних колій для забезпечення заявлених швидкостей високошвидкісних та звичайних залізниць.
Keywords: концептуальне моделювання; бази знань; онтологія; OWL; високошвидкісний залізничний транспорт; залізниця