СТВОРЕННЯ МОДЕЛІ ВПЛИВУ ЗВУКІВ НА ЕМОЦІЙНИЙ СТАН ЛЮДИНИ (Computer systems and information technologies, 2022)
Навколишнє середовище сповнене різноманітними звуками – сигналами, що реєструються органами слуху людини і тварини, які за частотою і силою зливаються в одноманітне незлагоджене звучання. Фізичними носіями сигналів, що доносяться до органів слуху, є акустичні (звукові) хвилі – механічні хвилі, які поширюються в повітрі і сприймаються слуховими органами. Органи слуху людини можуть сприймати звуки в досить широкому діапазоні частот та інтенсивності. Область звуків, які чує людина, обмежується двома пороговими кривими: нижня – поріг сприйняття, верхня – поріг больових відчуттів. Поріг слуху людини становить 0 дБ на частоті 1000 Гц, а больовий поріг виникає від звуку у 140 дБ [2]. Скільки існують війни, відомо, що масові бойові крики, барабанний бій пригнічують противника. Сирени літаків-штурмовиків та бомбардувальників викликають у нього жах, бажання втекти. Тепер цьому знайдене пояснення: гучні звуки збуджують людину, сприяють надходженню в кров великої кількості гормонів, зокрема, адреналіну, внаслідок чого виникає відчуття небезпеки, страху [3].Емоційна інформація існує в будь-якому звуці, вона може сприйматися по-різному в залежності від об'єкта, на який чиниться вплив. Не тільки людська мова, а й музичні твори і навколишні звуки містять емоційну інформацію. Таким чином, поняття емоції, яке ми буде розглянуте в цій статті, є результатом впливу звуку на людину, тобто його враження.Емоційні реакції на біологічно значущі події необхідні для виживання людини. У людських емоцій законно відстежують зміни в акустичному середовищі. Зміни акустичних атрибутів, які добре знайомі з людськими емоціями в мові і музиці, також викликають систематичні емоційні реакції, коли вони відбуваються в звуках навколишнього середовища, включаючи звуки дій людини, тварин, механізми або природні явища, такі як вітер і дощ. Результати показують, що людські емоції налаштовані на зміни акустичного середовища. Описана емоційна модель на основі дискретної теорії емоцій, конкретизовані категорії емоцій для подальшого використання в експерименті для емоційного оцінювання звуків.
Keywords: Ключові слова: емоції, звуки, розпізнавання емоцій, обробка звуків, оцінка емоційного стану, теорія дискретних емоцій