МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ЗАЛЕЖНОСТІ ШВИДКОСТІ ПЕРЕДАВАННЯ ДАНИХ ВІД ДОВЖИНИ СЕГМЕНТУ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ЦИФРОВОЇ МЕРЕЖІ CANOPEN (Computer systems and information technologies, 2022)
На сучасних підприємствах головний приріст виробництва продукції відбувається за рахунок підвищення продуктивності праці шляхом автоматизації процесів керування технологічними процесами. Сучасні системи автоматизації процесів керування технологічними процесами, як правило, створюються на базі мікропроцесорних елементів та спеціалізованих цифрових мереж. Багато сучасних систем автоматизації процесів керування технологічними процесами базується на спеціалізованій цифровій мережі CANopen. Максимальна довжина сегменту мережі CANopen може становити 5000 м. Швидкість передавання даних із збільшенням довжини сегменту зменшується. Проте, до даного часу не було математичної моделі зміни швидкості передавання даних в залежності від довжини сегменту мережі. Тому розробниками мережі і організаціями, які її підтримують, було  експериментально встановлено значення швидкості передавання даних на сегментах мережі довжиною: 25,  50,  100,  250,  500,  1000,  2500, 5000 м. Даний факт ускладнював процес аналізу комп’ютерних систем на етапі їх проектування. Під час проектування комп’ютерних систем контролю та управління промисловими об’єктами, які потребують гарантованої реакції на випадкові події у встановлений період часу, розробники, як правило, у випадках коли довжина сегменту знаходиться на проміжних ділянках між визначеними точками проводять розрахунки по значенню швидкості для більшої довжини сегменту ніж є реально. Враховуючи, що на складних об’єктах можуть бути десятки тисяч вузлів, то в сумі виходить значне відхилення від реальних показників продуктивності в сторону збільшення затрат на непотрібне підвищення продуктивності систем за рахунок не можливості використання в розрахунках реальних значень швидкості передавання даних для реальної довжини сегменту між вузлом який передає дані і який приймає дані. Розроблена математична модель залежності швидкості передавання даних від довжини сегменту мережі CANopen. Така математична модель повинна забезпечити визначення швидкості передавання даних в будь-якій точці сегменту спеціалізованої цифрової мережі CANopen. Це сприятиме підвищенню якості проектування і дозволить створювати комп’ютерні системи контролю і управління, які будуть відповідати вимогам споживача без надмірних перевитрат коштів
Keywords: спеціалізована цифрова мережа, спеціалізована комп’ютерна мережа, промислова мережа, математична модель, швидкість передавання даних, CANopen