МЕТОД ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО КЕРУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРОЮ У РОЗУМНОМУ БУДИНКУ

Автор(и)

  • Тетяна Говорущенко Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0002-7942-1857
  • Сергій Алексов Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0001-8764-675X
  • Юрій Попов Хмельницький національний університет
  • В’ячеслав Бачук Хмельницький національний університет

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2023-3-1

Ключові слова:

підтримка прийняття рішень, розумний будинок, підсистема керування температурою, температура повітря

Анотація

Наразі актуальною задачею є забезпечення можливості автоматичної підтримки прийняття рішень у розумному будинку. Дослідження топових рішень відомих розумних будинків показало, що наявні рішення, як правило, не передбачають повністю автоматичного керування у «розумному будинку», а орієнтовані або на автоматичне керування спільно із ручним керуванням, або на кероване користувачем керування. Тому метою даного дослідження є підтримка прийняття рішень щодо повністю автоматичного керування температурою у розумному будинку.

Самопочуття і працездатність людини залежать від метеорологічних умов середовища, в якому вона знаходиться. Найважливішою умовою високої працездатності, відпочинку і здоров’я людини є створення і підтримка оптимального мікроклімату житла. Одним із основних параметрів мікроклімату приміщень виступає температура. Підсистема керування температурою приміщення забезпечує оптимальний рівень температури і дає можливість індивідуального налаштування для кожного члена сім’ї.

Розроблені правила для визначення оптимальності температурного режиму приміщення дозволяють оцінити наявні температурні параметри для подальшого автоматичного функціювання підсистеми керування температурою розумного будинку в житлових приміщеннях різного типу. Метою підсистеми керування температури є забезпечення комфортних умов у житлових приміщеннях різного типу з точки зору їх температурного режиму.

Розроблений метод прийняття рішень щодо керування температурою у розумному будинку, який є основою підсистеми керування температурою розумного будинку, забезпечує комфортну та оптимальну (з врахуванням будівельних та санітарно-гігієнічних норм) температуру у відповідному житловому приміщенні.

Результати функціювання методу прийняття рішень щодо керування температурою у розумному будинку довели, що розроблений метод передбачає розпізнавання ситуацій (оптимальна температура, низька температура, висока температура) та підтримку прийняття рішень щодо температурного режиму у житловому приміщенні певного типу (ввімкнення обігрівальних приладів, ввімкнення охолоджуючих приладів, жодних дій, тощо).

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-29

Як цитувати

Говорущенко, Т., Алексов, С., Попов, Ю., & Бачук, В. (2023). МЕТОД ПРИЙНЯТТЯ РІШЕНЬ ЩОДО КЕРУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРОЮ У РОЗУМНОМУ БУДИНКУ. Computer Systems and Information Technologies, (3), 6–11. https://doi.org/10.31891/csit-2023-3-1