ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ СТАЛИХ МІСТ І СПІЛЬНОТ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2024-3-1

Анотація

У статті розглянуто аспекти прогнозування температури земної поверхні для ефективного планування та розвитку сталих міст і спільнот. Актуальність дослідження полягає в необхідності розробки ефективних підходів до аналізу та прогнозування кліматичних даних, задля своєчасного визначення існуючих проблем та шляхів їх вирішення, відповідно до цивілізаційних викликів.

Проаналізовано тенденції зміни температури земної поверхні з середини ХХ до початку ХХІ століття, на прикладі п’яти мегаполісів, розташованих у різних регіонах: Токіо (Японія), Лагос (Нігерія), Берлін (Німеччина), Сінгапур (Сінгапур) та Белу-Орізонті (Бразилія). Наведено результати аналізу змін середньомісячних і середньорічних температур. Визначено фактори, що впливають на формування температурного режиму кожного з міст. Охарактеризовано роль урбанізації як ключового чинника розвитку міста та розглянуто зумовлені нею основні виклики. Так, загальне підвищення температури поверхні землі в містах відображає глобальні тенденції, зумовлені урбанізацією та зміною клімату. Однак специфічні місцеві фактори, такі як ефективна кліматична політика та озеленення міст, можуть призвести до різних тенденцій зміни температури поверхн Землі, що чітко простежується на прикладі Берліна. І навпаки, швидка урбанізація та промислове зростання без адекватних заходів сталого розвитку можуть призвести до підвищення температури, яке спостерігається в Лагосі.

Здійснено огляд мегаполісів з точки зору сталого розвитку. Розглянуто перспективи розвитку міст та заходи, спрямовані на зменшення ефекту міського теплового острова. Описано роль сучасних технологій, зокрема машинного навчання, для прогнозування температури поверхні суші. Обґрунтовано доцільність прогнозування температури поверхні суші, з метою реалізації стратегій пом’якшення негативних наслідків та досягнення цілей сталого розвитку.

Проведене дослідження дозволяє переконатися в необхідності відповідального підходу до проектування та розвитку сталих міст і громад. Температура земної поверхні є одним з ключових показників, що дозволяє відстежувати основні тенденції міського життя та може бути індикатором ефективності стратегій, що застосовуються для підвищення комфорту та сталого розвитку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-26

Як цитувати

ГОВОРУЩЕНКО, Т., & АЛЕКСЕЙКО, В. (2024). ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРИ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ СТАЛИХ МІСТ І СПІЛЬНОТ. Computer Systems and Information Technologies, (3), 6–12. https://doi.org/10.31891/csit-2024-3-1