МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДМОВОСТІЙКОСТІ В МЕРЕЖАХ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ

Автор(и)

  • Андрій НІЧЕПОРУК Хмельницький національний університет https://orcid.org/0000-0002-7230-9475
  • Олександр ДАРІЙЧУК Хмельницький національний університет
  • Сергій ДАНЧУК Хмельницький національний університет https://orcid.org/0009-0003-4510-0363

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2024-2-2

Ключові слова:

несправність, Інтернет речей, подія

Анотація

Інтернет речей — це концепція, яка описує мережу фізичних об’єктів, оснащених вбудованими технологіями, які дозволяють їм збирати та обмінюватися даними через Інтернет. Основна ідея полягає в тому, щоб з’єднати різні пристрої та об’єкти, які нас оточують, щоб вони могли співпрацювати та взаємодіяти один з одним без прямого втручання людини. Однак це несе в собі певний ризик: збої в таких системах можуть мати серйозні наслідки, включно з можливими фатальними подіями. Таким чином, надійність систем Інтернету речей стає критичною в багатьох сферах, особливо в тих, де безпека є пріоритетом. Проблеми, які перешкоджає вирішенню цієї задачі, в першу чергу пов’язані із неоднорідністю середовища Інтернету речей, відсутністю комунікації про збої та несправності між елементами мережі, а також гетерогенність середовища. Як наслідок, час виявлення помилок у таких мережах є досить великий. Тому метою роботи є моделювання процесу забезпечення відмовостійкості з метою скорочення часу виявлення несправностей у мережах Інтернету речей шляхом проектування та впровадження системи забезпечення відмовостійкості в мережі Інтернет речей.

У роботі представлено модель забезпечення багаторівневої відмовостійкості у мережі Інтернету речей, яка описує ключові концепції, сутності та зв’язки, а також визначає основні етапи і процеси, які включаються у забезпечення відмовостійкості. Дана модель є основою функціонування системи забезпечення відмовостійкості. Запропоновано концепцію системи забезпечення відмовостійкості, яка інтегрується у існуючі мережі Інтернету речей. Введено поняття агентів забезпечення відмовостійкості, що складають основу системи забезпечення відмовостійкості, і які комунікують між собою для забезпечення обміну інформації про виникнення помилки. Запропоновано два локальні механізми забезпечення відмовостійкості, які визначають функціональність агентів. Для перевірки ефективності виявлення помилок було проведено експериментальні дослідження, які включали два сценарії виявлення помилок із використанням двох локальних механізмів забезпечення відмовостійкості.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-27

Як цитувати

НІЧЕПОРУК, А., ДАРІЙЧУК, О., & ДАНЧУК, С. (2024). МОДЕЛЬ ПРОЦЕСУ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВІДМОВОСТІЙКОСТІ В МЕРЕЖАХ ІНТЕРНЕТУ РЕЧЕЙ. Computer Systems and Information Technologies, (2), 14–20. https://doi.org/10.31891/csit-2024-2-2