ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДІВ ТА МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РОЗМІРУ ТА ТРУДОВИТРАТ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ МОБІЛЬНИХ ЗАСТОСУНКІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2024-3-4

Ключові слова:

метрики програмного забезпечення, вимірювання метрик програмного забезпечення, оцінювання розміру, оцінювання трудовитрат, проектування мобільних застосунків

Анотація

Мобільні застосунки вже давно стали невід'ємною частиною повсякденного життя та завоювали популярність серед звичайних користувачів, дрібних компаній, великих підприємств. Системи, до яких раніше можна було отримати доступ через окремі програми або веб-інтерфейси, що працюють на десктопних (настільних) ПК, тепер пропонують альтернативні методи доступу через мобільні пристрої. Разом з тим, це зовсім окрема сфера програмного забезпечення. Можна сказати, що це ціла окрема екосистема. Створення функціонального програмного забезпечення для цієї екосистеми пов'язане з новими вимогами, обмеженнями та характеристиками, які не використовувалися у попередніх методах оцінювання метрик програмного забезпечення, таких як програми для персональних комп'ютерів або веб-застосунків. Мобільні застосунки мають нові функції, обмеження та можливості, які відрізняються від іншого програмного забезпечення.
Оцінювання розміру та трудовитрат допомагає команді розробників програмного забезпечення приблизно оцінити витрати, необхідні для більш успішної розробки такого програмного продукту, як мобільний застосунок. Рання оцінка розміру та трудовитрат необхідна для виявлення ресурсів, які можуть допомогти на початкових етапах реалізації проекту програмного забезпечення в рамках бюджету та у встановлені терміни. Достовірність оцінювання також має велике значення. Низька достовірність може призвести до переоцінки або недооцінки, що може мати погані наслідки для будь-якої компанії-розробника програмного забезпечення, зокрема мобільних застосунків. Однак придатність методів та моделей для вимірювання розміру та трудовитрат, які застосовуються для традиційного програмного забезпечення (програми для персональних комп'ютерів та веб-застосунки) не завжди забезпечує потрібну достовірність для мобільних застосунків.
Основна мета статті - проаналізувати використання різних методів та моделей для оцінювання розміру та трудовитрат при розробці мобільних застосунків, у тому числі і для ОС Android на початкових етапах їхнього проектування. Наводиться короткий опис основних та широко поширених методів і моделей, які застосовуються для оцінювання розміру та трудовитрат таких як: Lines of Code (LOC), Function Points (FP), COCOMO and COCOMO 2, COSMIC, FiSMA, застосування регресійного аналізу для побудови математичних моделей. Виконується безпосередньо аналіз методів та моделей запропонованих різними авторами.

Біографія автора

Лідія МАКАРОВА, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова

Кандидат технічних наук, доцент, доцент кафедри програмного забезпечення автоматизованих систем, Національний університет кораблебудування імені адмірала Макарова, Миколаїв, Україна.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-09-26

Як цитувати

МАКАРОВА, Л., & ТАТАРЕНКО, М. (2024). ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ МЕТОДІВ ТА МОДЕЛЕЙ ДЛЯ ОЦІНЮВАННЯ РОЗМІРУ ТА ТРУДОВИТРАТ ПРИ ПРОЕКТУВАННІ МОБІЛЬНИХ ЗАСТОСУНКІВ. Computer Systems and Information Technologies, (3), 26–33. https://doi.org/10.31891/csit-2024-3-4