КОНСТРУКТИВНО-ПРОДУКЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРИРОДНЬОМОВНИХ ТЕКСТІВ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2023-3-10

Ключові слова:

природньомовні тексти, конструктивно-продукційне моделювання, встановлення авторства, формальні граматики, стохастические грамматики, моделі текстів

Анотація

Розроблені засоби для вирішення задачі встановлення авторства природньомовних текстів. Теоретичні засоби складаються з комплексу конструкторів розроблених на основі конструктивно-продукційного моделювання. Саме ці конструктори представлені в данній роботі. Деякі результати експериментальних досліджень основаних на цьому підході опубліковані в попередніх роботах авторі, основні результати мають бути опубліковані в наступних.

Розроблені конструктори: перетворювач природньомовного тексту на тегований, тегованого тексту у формальну стохастичну граматику та встановлення ступеню схожості стилю авторів двох природньомовних творів за збігом відповідних стохастичних граматик (їх правил підстановки).

Запропонований підхід дозволяє виділити семантичні особливості побудови фраз автором, що є характеристикою його мовлення. Робота з реченням, як із одиницею тексту для аналізу його побудови, дозволить більш точно визначити авторський стиль у частині використання слів, їх послідовностей і характерних мовних конструкцій. Дозволяє не прив'язуватись до конкретних частин мови, а виявляє загальну логіку побудови фраз.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-09-29

Як цитувати

Шинкаренко, В., & Демидович, І. (2023). КОНСТРУКТИВНО-ПРОДУКЦІЙНЕ МОДЕЛЮВАННЯ ПРИРОДНЬОМОВНИХ ТЕКСТІВ. Computer Systems and Information Technologies, (3), 81–91. https://doi.org/10.31891/csit-2023-3-10