ОБРОБКА ДАНИХ ПРО РЕЦИДИВИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ДЛЯ БІЛЬШ НАДІЙНОГО ПРОГНОЗУ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2023-4-2

Ключові слова:

машинне навчання, набір даних про рак молочної залози, рецидиви, очищення від шуму, підвищення продуктивності

Анотація

Рак молочної залози у жінок – глобальна проблема, яка впливає на генофонд. Ця хвороба стала основною онкологічною загрозою для українських жінок, а її раннє виявлення та профілактика значно підвищують шанси на виживання, знижуючи вартість лікування. Контроль рецмдивів та їх прогнозування є життєво важливими ділянками цієї проблеми.

Ця стаття стосується даних, які дозволяють за допомогою машинного навчання виявляти рецидиви раку молочної залози у пацієнтів, які проходять терапію. Оновлений набір даних, представлений у цій статті, містить 252 випадки, з яких 206 не мали рециливів, але 46 мали їх. Цей набір даних є вдосконаленою версією відомого набору про рак молочної залози створеного  в Любляні 1988 року.

Метою є підвищення надійності клінічних прогнозів рецидиву раку молочної залози за допомогою оновленого та вдосконаленого LBCD. Перелік завдань, що супроводжують досягнення цієї мети, є наступним: Оцінка рангів релевантності для атрибутів LBCD; Оцінка рівнів шуму для атрибутів, головним чином для атрибуту класу; Скорочення набору даних шляхом видалення нерелевантних і зашумлених даних; Обчислення (відновлення) пропущених значень для атрибуту класу; Порівняння продуктивності для початкового та оновленого набору даних.

Наш оновлений набір даних має менше екземплярів (252 замість 286) і менше атрибутів (шість замість десяти), окрім мого атрибут класу очищено від шуму, і його пропущені значення відновлено. У результаті продуктивність оновленого набору даних набагато краща, ніж у прототипу, особливо щодо випадків рецидиву раку. Це дозволяє клініцистам проводити більш надійну діагностику рецидиву раку молочної залози за допомогою машинного навчання та найвідоміших класифікаторів.

Використаний набір даних є корисним для розробки моделей машинного навчання, які повинні класифікувати, виявляти та прогнозувати ймовірність рецидивів раку молочної залози в клініках. Розроблений набір даних забезпечує значно вищу продуктивність алгоритмів машинного навчання, ніж початковий прототип. Порівняно з прототипом, набір даних є більш компактним: 252 екземпляри замість 286 та 6 атрибутів замість 10. Атрибут класу (категорії) цього набору даних повністю очищений від шуму.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-12-28

Як цитувати

ЧУЙКО, Г., & ЯРЕМЧУК, О. (2023). ОБРОБКА ДАНИХ ПРО РЕЦИДИВИ РАКУ МОЛОЧНОЇ ЗАЛОЗИ ДЛЯ БІЛЬШ НАДІЙНОГО ПРОГНОЗУ. Computer Systems and Information Technologies, (4), 10–15. https://doi.org/10.31891/csit-2023-4-2