ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ПЛАТФОРМА ТОРГІВЛІ ЗБРОЄЮ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2024-1-11

Ключові слова:

блокчейн, інформаційно-технологічна платформа, торгівля зброєю, смарт-контракти

Анотація

Базуючись на постулаті, що торгівля зброєю – є загалом складною, специфічною і багатогранною сферою діяльності, яка включає виробництво, розподіл, продаж та використання різноманітних видів зброї та військової техніки. У цьому контексті  авторами статті запропоновано розроблення інноваційної інформаційно-технологічної платформи обліку та аналізу процесів торгівлі зброєю, яка враховує особливості вітчизняного законодавства.

Відзначено, що використання технології блокчейн на інформаційно-технологічній платформі продажу зброї спрямоване на підвищення безпеки та відстежування повної множини транзакцій, зменшення ризиків та забезпечення максимальної відкритості процесів. Передбачається, що кожен етап життєвого циклу зброї, починаючи від проєктування, виробництва та закінчуючи продажем, зафіксуватиметься методами та засобами блокчейні. У блоках фіксуватиметься інформація про виробника, дату виготовлення, транспортування, придбання та прийняття зброї замовником. З використанням інформаційно-технологічної платформи перевірятиметься чинність ліцензій при кожній транзакції, забезпечуючи легальність продажу та враховуючи унікальні характеристики кожної одиниці зброї. Інформаційно-технологічна платформа зберігатиме інформацію про транзакції, включаючи ціну, дату та учасників, смарт-контракти та ін.

Розроблення інформаційно-технологічної платформи, яка зручно інтегрується в систему міжнародних стандартів та регуляторів, а також відповідає чисельним специфічним вимогам та обмеженням на торгівлю зброєю.

Автори статті стверджують, що використання криптографії в технології блокчейн забезпечує надійне шифрування та захист конфіденційної інформації, що є критичнозначимим в чутливій предметній галузі, якою є торгівля зброєю, а також сприяє значному підвищенню рівня безпеки, прозорості та довіри в середовищі учасників цієї специфічної галузі.

Проведений аналіз підтверджує доцільність використання потенціалу технології блокчейн для оптимізації та підвищення ефективності обліку процесів торгівлі зброєю, а також для забезпечення надійності та безпеки функціонування інноваційної інформаційно-технологічної платформи.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-03-28

Як цитувати

ЯРИМОВИЧ, Ю., & КУНАНЕЦЬ, Н. (2024). ІНФОРМАЦІЙНО-ТЕХНОЛОГІЧНА ПЛАТФОРМА ТОРГІВЛІ ЗБРОЄЮ. Computer Systems and Information Technologies, (1), 89–98. https://doi.org/10.31891/csit-2024-1-11