КОНЦЕПЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ НА ОСНОВІ МАШИННОГО НАВЧАННЯ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2024-2-1

Ключові слова:

машинне навчання (ML), прогнозування, температурний режим, кліматичний пояс, інформаційна система

Анотація

В роботі представлено концепцію інформаційної системи для прогнозування температурного режиму земної поверхні з використанням машинного навчання. Прогнозування здійснюється на основі історичних даних для певної території. Для підвищення точності результатів прогнозування здійснено аналіз особливостей кліматичних зон для виявлення закономірностей. Проведено порівняння залежностей середніх місячних температур земної поверхні у країнах, залежно від їх розташування у кліматичних поясах.

Аналіз джерел та наукових публікацій підтвердив актуальність обраної тематики дослідження. Розглянуто історичні аспекти прогнозування змін кліматичних показників. Проаналізовано сучасні методи та підходи до прогнозування температури, їх переваги та недоліки. Проведено огляд предметної області та визначено закономірності зміни температури відповідно до кліматичних особливостей.

Проведено порівняння температурних режимів для країн, розташованих у різних кліматичних зонах. Для наочності побудовано графіки зміни температур та обраховано середні показники для кожної кліматичної зони.

Результати дослідження підтверджують необхідність коригування температурного прогнозу для певних територій, з врахуванням їх розташування у конкретному кліматичному поясі. Виявлені закономірності у температурному режимі країн свідчать про необхідність індивідуального підходу до прогнозування та використання таких методів машинного навчання, які найкраще адаптуються до залежностей, що спостерігаються у кліматичній зоні.

Запропоновано архітектуру інформаційної системи для прогнозування майбутніх температур в залежності від кліматичних особливостей досліджуваних територій. Сформовано концепцію для подальших досліджень для пошуку більш точних та ефективних підходів до прогнозування кліматичних параметрів та досягнення цілей сталого розвитку.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-27

Як цитувати

ПАВЛОВА, О., & АЛЕКСЕЙКО, В. (2024). КОНЦЕПЦІЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ СИСТЕМИ ДЛЯ ПРОГНОЗУВАННЯ ТЕМПЕРАТУРНОГО РЕЖИМУ ЗЕМНОЇ ПОВЕРХНІ НА ОСНОВІ МАШИННОГО НАВЧАННЯ. Computer Systems and Information Technologies, (2), 6–13. https://doi.org/10.31891/csit-2024-2-1