ПРОБЛЕМАТИКА КОНВЕРГЕНЦІЇ МЕРЕЖЕВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ ТА ЄС: ІНДЕКС ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ТА СУСПІЛЬСТВА

Автор(и)

  • Олег ЛІСКЕВИЧ Національний університет «Львівська політехніка» https://orcid.org/0009-0007-0624-6828
  • Квітослава ОБЕЛЬОВСЬКА Національний університет «Львівська політехніка» https://orcid.org/0000-0002-8714-460X
  • Андрій АБЗЯТОВ Національний університет «Львівська політехніка»
  • Ростислав ЛІСКЕВИЧ Міжрегіональної академії управління персоналом https://orcid.org/0009-0001-1335-4436

DOI:

https://doi.org/10.31891/csit-2024-2-5

Ключові слова:

мережеві технології, мережева інфраструктура, телекомунікаційна мережа, DESI, показники цифрової інфраструктури DESI, цифрова економіка

Анотація

Мережева інфраструктура є основою для ефективного функціонування сучасної цифрової економіки. Успіх української економіки додатково залежить від сумісності її мережевої інфраструктури з мережевою інфраструктурою ЄС. Тому важлвою є задача аналізу станів мережевої інфраструктури ЄС та України з метою виявлення об визначити викликів, які Україні потрібно буде подолати на шляху конвергенції української цифрової економіки з цифровою економікою ЄС. Актуальність роботи обґрунтовується тим, що впровадження передових цифрових мережевих технологій, узгоджених з європейськими, є одним із шляхів підвищення майбутньої конкурентоспроможності української економіки.

Індекс цифрової економіки та суспільства (DESI) узагальнює низку показників ефективності цифрових технологій у Європі та дозволяє оцінити стан цифрової економіки та суспільства. Ця робота присвячена аналізу одного з індикаторів DESI, а саме цифрової інфраструктури, як в Європейському Союзі (ЄС), так і в Україні. Аналіз охоплює цифрові інфраструктури визначені DESI 2023, такі як щонайменше 100 Мбіт/с фіксованого широкосмугового зв’язку, щонайменше 1 Гбіт/с широкосмугового зв’язку, фіксоване покриття мереж дуже високої пропускної здатності (VHCN), оптоволокно до приміщення (FTTP), використання мобільного широкосмугового зв’язку, покриття 5G.

Аналіз показав, що Україна на біжучий момент має добрий стан з впровадженням технології FTTP, і, відповідно, вона  може стати основою для конвергенції цифрової інфраструктури України та ЄС. Проте, згідно з нашим аналізом, Україні терміново необхідно прискорити впровадження мереж 5G, яка сприятиме модернізації та відновленню національної економіки. Результати аналізу будуть корисними для зближення цифрової економіки України з європейською цифровою економікою.

 

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-06-27

Як цитувати

ЛІСКЕВИЧ, О., ОБЕЛЬОВСЬКА, К., АБЗЯТОВ, А., & ЛІСКЕВИЧ, Р. (2024). ПРОБЛЕМАТИКА КОНВЕРГЕНЦІЇ МЕРЕЖЕВОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ ТА ЄС: ІНДЕКС ЦИФРОВОЇ ЕКОНОМІКИ ТА СУСПІЛЬСТВА. Computer Systems and Information Technologies, (2), 38–45. https://doi.org/10.31891/csit-2024-2-5