ЗАГАЛЬНА МОДЕЛЬ ТРАНСПОРТНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО МАРШРУТУ ЗЕРНА ДЛЯ ПРОГРАМ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ

Автор(и)

  • СЕРГІЙ ТКАЧЕНКО НТУ "Дніпровська політехніка"
  • ЛІЛІЯ БЕШТА Національний технічний університет «Дніпровська політехніка»

DOI:

https://doi.org/10.31891/CSIT-2021-3-4

Ключові слова:

транспортно-технологічні маршрути елеватора, загальна модель управління, граф станів, промисловий контролер, SCADA, маршрутна одиниця обладнання.

Анотація

Робота присвячена проблемі розробки програмного забезпечення технічних систем управління, побудованих на основі стандартних промислових контролерів та засобів SCADA на підприємствах зберігання і переробки зерна. Розглянуто задачу узагальнення підходів до побудови алгоритмів управління обладнанням у складі технологічних маршрутів. Об’єктом дослідження є система контролю транспортно-технологічного шляху зерна при зберіганні зерна. Предметом дослідження є контроль транспортно-технологічного обладнання на рівні маршруту. Метою є розробка загальної моделі управління вузлами мережі транспортно-технологічних маршрутів елеватора для формалізації задач написання програмного забезпечення для профільних технічних систем.

Проведено аналіз, класифікацію та узагальнення технологічного обладнання елеватора, підходів до реалізації функціональних структур маршрутів елеватора. Запропоновано загальну модель управління транспортно-технологічним маршрутом елеватора у вигляді графу станів. Для цього графа розроблено умови переходів у вигляді системи рівнянь алгебри логіки та алгоритми керування окремими механізмами у перехідних станах маршруту.

Розроблена модель управління у вигляді графа з умовами переходів та алгоритмами перехідних станів реалізована програмно і впроваджена практично на профільних технічних системах управління на діючих підприємствах зберігання та переробки зерна. Результати впровадження показали сталість моделі в умовах різних підприємств зберігання і переробки зерна з точки зору її застосування у програмному забезпеченні систем.

Проведені натурні експерименти показали дієвість запропонованої моделі, що дозволяє рекомендувати її для вирішення задач розробки програмного забезпечення технічних систем управління транспортно-технологічними маршрутами на базі промислових контролерів та SCADA.

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-08-21

Як цитувати

ТКАЧЕНКО, С. ., & БЕШТА, Л. . (2021). ЗАГАЛЬНА МОДЕЛЬ ТРАНСПОРТНО-ТЕХНОЛОГІЧНОГО МАРШРУТУ ЗЕРНА ДЛЯ ПРОГРАМ СИСТЕМ УПРАВЛІННЯ. Computer Systems and Information Technologies, (1), 25–31. https://doi.org/10.31891/CSIT-2021-3-4